Historien om Fountain House

Fountain House findes over hele verden. Der er ca. 320 huse på verdensplan. Et af dem ligger på Østerbro i København. Huset åbnede i 1986. I Danmark findes Fountain House også i Aalborg, Frederikshavn, Thisted, Taastrup, Svaneke og Furesø.

Vi er et aktivitets- og samværstilbud for mennesker med psykiske lidelser, der gerne vil være del af et fællesskab med fokus på bedre tilknytning til arbejdsmarkedet eller til studier. Her kan mennesker med særlige behov opbygge en tryg og stabil hverdag. Vi rækker også ud i samfundet med partnerskaber og projekter.

Vi har erfaringer fra hele verden – erfaringer, som ligger langt tilbage. Fountain House-modellen kan spores tilbage til 1940'ernes New York, hvor en gruppe tidligere psykiatriske patienter dannede en klub, der skulle støtte patienter i udskrivelsesfasen. I 1950'erne og 1960'erne blev socialarbejdere tilknyttet husene, der også blev arbejdssteder for mennesker med psykiske sygdomme.

I løbet af 1990'erne kom klubhusene til Skandinavien og England. I 1994 blev Clubhouse International (CI) oprettet. Via CI lavede man et sæt retningslinjer, som gælder for alle klubhuse verden over. Retningslinjerne skal sikre, at et klubhus er et sted, som yder respekt og muligheder for medlemmerne.

Læs retningslinjerne her.

Andre huse i Danmark:

Regnbuehuset i Tåstrup
Kildehuset Fountain House i Ålborg
Enggården i Thisted
Fontænehuset Frederikshavn
FontænehusetFuresø i Værløse
FontænehusetBornholm i Svaneke